Tentativa pentru intelectuali se numește încercare

vineri, 19 martie 2010

Marko bela

"„Avem nevoie de o autonomie teritoriala care sa ne permita sa decidem noi in problemele ce privesc bugetul si care sa permita ca limba maghiara sa devina limba regionala oficiala“, declara liderul UDMR, Marko Bela, simbata, la Miercurea-Ciuc, la reuniunea primarilor, viceprimarilor si a reprezentantilor UDMR in administratiile locale si judetene din Harghita, Covasna si Mures.

Maghiara, limba oficiala in Secuime

Este prima oara cind liderul UDMR abordeaza atit de transant tema autonomiei teritoriale, desi nu uita sa mentioneze ca aceasta idee este cuprinsa in programul politic al Uniunii. El ofera si motivatia pentru care este necesara autonomia teritoriala. „Din moment ce sintem contribuabili in acest buget, de ce sa hotarasca Bucurestiul ce se intimpla in Harghita sau in alt judet, ce strada se asfalteaza sau ce gradinita se repara?“.
El a lansat si un subtil atac la adresa opozantilor din UCM si CNS. „Avem nevoie de unitate si de credinta, pentru ca am senzatia ca, de multe ori, cei care rostesc cu voce tare cuvintul autonomie o fac doar pentru a obtine avantaje politice ieftine“, sustine Marko.

Bela vrea „simboluri iconice“

Cu toate acestea, liderul UDMR recunoaste ca in acest moment nu se prefigureaza modificarea Constitutiei sau a Directivelor UE necesare pentru atingerea telului de autonomie a Secuimii.

In opinia liderului UDMR, un prim pas spre autonomie este crearea unei imagini simbolice unice pentru secuime. „Cei care intra in aceasta zona trebuie sa vada si prin simboluri iconice unice ca au ajuns in secuime“, crede Marko Bela. In acelasi timp, participantii la intrunirea de la Miercurea-Ciuc au mai facut un pas si au adoptat un document in care si-au declarat vointa de a obtine autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

In documentul adoptat se arata ca, pentru pastrarea identitatii maghiarilor, este imperativa aplicarea cit mai larga a principiilor descentralizarii si realizarea diverselor forme de autonomie. Pentru aceasta a fost decisa infiintarea Uniunii pentru Tinutul Secuiesc si urgentarea crearii regiunii de dezvoltare a Tinutului Secuiesc."(sursa: http://stiri.acasa.ro/articole/politic/marko-bela-si-a-ridicat-romanii-in-cap)

Sincer treaba asta cu autonomia si in general minoritatea maghiara din Romania ma intereseaza putin spre deloc, dar nu pot trece de cretinitatea acestui om, in persoana lui Marko Bela, cara dupa ultimele evenimente, ori a ramas blocat in timp ori e senil rau de tot. Nu-l pot intelege ce se tot plange atata fara rost, e mai rau decat o mucoasa de 14 ani obsedata dupa atentie. In acelasi timp, nu cred ca mai este o minoritate in lume, care sa fie asa de bine tratata precum unguri in Romania. Oricum, individul asta e senil, din cauza asta cred ca nu l-au lasat sa mai candideze! Salut!

2 comentarii:

  1. ighen!

    ps:da sa stii ca omu nui prost si stie el bine ce stie...

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte interesant,mai ales ca atunci cand mergi in harghita la un magazin si le ceri pe ROMANESTE o paine,incep sa te`njure pe maghiara.

    RăspundețiȘtergere