Tentativa pentru intelectuali se numește încercare

miercuri, 31 martie 2010

Sa-mi sug...ochiu'

Am vazut pe site-ul romanialibera.ro, un articol care, nici nu stiu ce ma facut, dar ma facut, de atuncea am o mare, scarba sau greata de multe lucruri care ma inconjoara, dar sa citim de pe site:
"Un tanar cu 3 facultati a infiintant muzeul manelelor
Licenţiat în studii culturale europene şi sociologie în străinătate, Petre Bîrlea şi-a transpus pe Internet pasiunea pentru muzica de mahala. El caută lăutari prin sate uitate de lume şi scoate la lumină melodii care „să-ţi meargă la casa sufletului".
Dacă îţi sună în cap o melodie cu versuri ca „Pentru mine tu eşti cerul/soarele strălucitor/tu eşti roua dimineţii/fără tine simt că mor" şi nu mai ştii cine-o cântă, sunt şanse bune să o găseşti pe site-ul manelevechi.info. Acolo te întâmpină poza unui mustăcios la cravată şi cămaşă suflecată, simbol al artistului de tarabă, imortalizat pe benzi jerpelite de magnetofon şi importat pe Internet într-un loc cu o denumire bizară: Muzeul de manele. Fără fandoseli, site-ul arhivează „pionierii" manelelor: Accent, Albatros şi Naste din Berceni, Azur, Generic, Real B. Un vizitator comentează în cartea de oaspeţi: „E o adevărată lucrare de patrimoniu! Aşa ne distram noi ca studenţi în anii '80-'90".
Cum ai ajuns să asculţi mizeriile astea?
În anii 2000, studenţii nu se mai distrează aşa. Moda e să pleci la universităţi din Vest, să călătoreşti şi să fii cetăţean internaţional. Aşa pare şi Petre Bîrlea, un tânăr de 25 de ani, cu care m-am întâlnit într-un tractir cu lambriuri pe pereţi. La o ciorbă, Petre povesteşte cum a făcut studii culturale europene la Facultatea de Litere. Apoi a plecat în Marea Britanie, la University of East Anglia, unde a învăţat sociologie. În anul III s-a transferat în Franţa unde şi-a luat a doua licenţă. Iar acum a început-o la Bucureşti pe a treia: psihologia. Ascultă Yann Tiersen, Massive Attack sau Radiohead, dar îi plac şi manelele „de tranziţie" sau muzica lăutărească. Le-a făcut şi site-uri: manelevechi.info şi lautarie.net. Aşa că multă lume l-a întrebat: „Băi, tu, ăsta cu trei facultăţi, cum ai ajuns să asculţi mizeriile astea?".
De la Metallica la Gabi Luncă
„Când eram eu tânăr, prin clasa a X-a, făceam bani să merg la mare - umpleam CD-uri cu muzică şi le vindeam pe net. Puneam toate albumele de la Metallica sau Iron Maiden în 700 de mega pe un CD, ştiam că se vând. Făcusem rost de nişte muzică populară, pe care o băga un DJ la nunţi de oraş de mâna a doua. M-a sunat un nene, că i-am trimis vreo patru CD-uri cu muzică din asta, şi mi-a zis: «Băi Petrică, am şi eu o rugăminte la tine. Vreau să-mi faci şi mie un CD cu lăutărească d-asta de se-ascultă la patru dimineaţa. Caută melodii de inimă albastră». Mi-a dat şi nişte nume - Romica Puceanu, Gabi Luncă. Mi-am notat, am început să fac săpături şi mi s-a părut fascinant."
„Eşti român, eşti haiduc"
Al doilea episod care l-a apropiat de lăutărie s-a petrecut în Anglia: un prieten de-al lui a ajuns acolo la studii şi colegii de cămin l-au întrebat: „A, eşti român, eşti haiduc?". Încurcat că nu-l întreabă de Hagi, Dracula sau Ceauşescu, Bîrlea a aflat că se refereau la Taraful Haiducilor din Clejani, pe care toţi străinii îl ştiau, dar românul nu. Aşa a aflat şi Petre de ei şi le-a căutat pe Internet toată discografia. Câteva luni mai târziu a ajuns la Paris şi a văzut un anunţ într-o revistă: venea Taraf de Haidouks. Bilete n-a găsit, se dăduseră de două săptămâni, dar a venit cu o jumătate de oră înainte de concert şi a dat peste lăutari. Un violonist bătrân i-a zis: „Las' că te trec eu! Ce, fac ei concertul? Dacă nu te lasă, te luăm cu noi în culise sau pe scenă". Lăutarii au încasat ei preţul biletului şi l-au băgat în sală.[...]

Pentru cei interesati sa citeasca tot articulul, il gasesc: http://www.romanialibera.ro/arte/vedete/un-tanar-cu-trei-facultati-a-infiintat-muzeul-manelelor-181793.html
Pe mine chiar ma lasa fara cuvinte!

7 comentarii:

  1. dupa ce am citit si eu articolul, stii f bine ce am facut...
    dar intre timp tin sa precizez ca am devenit un mare admirator al lui hitler, cel putin pe moment...
    dar ca raspuns la articolu asta... http://www.youtube.com/watch?v=9VDvgL58h_Y
    asta ar merita personajele din articolul de mai sus

    RăspundețiȘtergere
  2. ps: am facut un sacrificiu in numele tuturor celor care NU asculta micile placeri ale vietii care ne sunt descrise mai sus: site-urile chiar sunt bune,chiar se poate intra pe ele si audia cam tot ce este scris mai sus...

    RăspundețiȘtergere
  3. mate, ne facem o alianta ca eu sunt admirator Mussolini

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca scoata ala profit de numa :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Citindu-ti site-u si fiind pasionat de scris la randul meu, m-am gandit sa-ti impartasesc cateva idei, despre articol si despre site in sine.
    - Lasa gringo omul sa faca ce muzeu virtual vrea, e o tara libera, nu-ti convine, move to China. Prin simplu fapt ca s-a documentat cu adevarat despre ceva il ridica deasupra noastra. Which brings me to my next point :
    - Blog-ul tau e plin de platitudini. Chiar crezi ca mai are cineva nevoie de inca un adolescent care chicoteste in fata monitorului de fiecare data cand ii rasare cate o replica pseudo-inteligenta ca atac la cocalari sau tigani? Uite un sfat de la mine, si stiu ca o sa te superi, dar nu-i nimic, peste 2,3 ani daca te tii de treaba o sa-mi multumesti.. un mare editor de literatura, pe numele lui John Campbell, spunea odata : " Daca nu ai nimic cu adevarat demn de asternut pe foaie, nu scrie ".
    - ai potential,zau ca ai, da pentru sfantul, lasa porcariile astea de idei care pornesc de nicaieri si ajung tot acolo. Te irosesti pe niste nimicuri care n-or sa schimbe veci nimic.
    - Atentie sporita la gramatica si semantica!
    - Scuze daca te-am suparat, poate am fost dur cu limbajul, stiu cum e, am fost si eu la randul meu tras de urechi. Sper sa-ti citesc articolele pe viitor si sa vad ca tii cont de una alta. Sanatate . Un anonim

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda,stiu ca e vechi postul,dar banuiesc ca de atunci ai aflat de chestia cu "manele rock"...nu mai stiu exact detaliile,dar erau unii care s`au trezit sa faca mixuri metal cu melodiile "lu`denisa"....in ritmul asta,ne ducem naibii de tot.

    RăspundețiȘtergere